Annika Hueg KærsaaFOUNDER & CREATIVE DIRECTOR
CAAN

    Det skal være hyggeligt og rart; jeg har ikke tænkt så meget på at tjene en masse penge til stor bil og stort hus,‘ fortæller Annika Hueg Kærsaa om sit fjerlette, lune og tæskesmarte pelsmærke, Caan, der går som varmt brød i Danmark, England, Norge og Sverige – fra 350 butikker ialt. Caan står nu oven i købet også for pels til Mulberry – det engelske brand, der stik imod danske og engelske antipels-forventninger sprøjtede 20 Caanfrakker og 150 Caantørklæder ud af Londons Mulberry-butikker til jul.

    Kollektionerne, der nu omfatter pelse til både mænd og kvinder, forarbejdes af kaninskind – fra ‘spisekaniner’, farmede (opdrættede) i Spanien til landets og naboen, Frankrigs, indvånere, der traditionelt ofte har kanindelikatesser på menuen som hverdagsretter.

    Efter Annika Hueg Kærsaas uddannelse på Margrethe-Skolen (nu Scandinavian Academy of Fashion Design) startede hun i 1994 design af T-shirts trykt med elefanter på ryggen og andre produkter i jersey for et kinesisk firma. Hovedsædet lå på Amager, men produktionen foregik i Kina – på 50 fabrikker, som den danske designer besøgte for at lære og for at overvåge kvalitet og pasform.

    Efter to år fik hun nok af det. Fik så barn, hyggede sig og nød det, men for seks år siden fik designerhusmoderen af franske venner en tibetlamboa i julegave. ‘Den er for fed,’ tænkte Annika – og slog sig sammen med franskmændene om at sy tibetlamboaer til danskerne, der dengang ikke kendte meget til den type pels. Boaernes kolossale popularitet blev begyndelsen til Caan, for Annika fik lyst til at designe en pelskollektion til de franske venners firma, der producerer til Dior, Chanel og Ungaro.

    Firmaet gik på messe i Paris med 20 modeller, det gik strygende, og Annika skaber nu desuden sin egen Caan kollektion, der produceres samme sted i Paris – hvilket betyder kun seks ugers leveringstid – Caans force fremfor andre pelsfirmaers længere produktionstid i Hong Kong og Kina.

    Kollektionen Caan – navnet er en sammensmeltning af Candida, Annikas lillesøster, som var med i starten af Caan, og Annika – appellerer meget bredt, fra 18 til 80 år; også Annikas mormor elsker sine kaninpelse. Det er design til kvinder, der vil have noget andet end minkswingeren, og design til unge piger, der sparer sammen. ‘Til folk, der ikke troede, de skulle have en pels, men kom for at købe en frakke. Det skal være noget, jeg selv synes er flot. Ikke fint, det må godt være lidt råt.’

    Kaniner leverer nu noget helt andet end tidligere tiders billige skind, og de spanske ‘Sauvage’-kaniner (der vildledende betyder vild-kanin) opdrættes med flottere og flottere, tykke og bløde hårlag. Ligesom de i Spanien indfarves i forskellige kulører og trykkes fantastisk raffineret – både på hårsiden til tiger, zebra ozelot og på den rå skindside med smukke og spændende mønstre. Pelssæsonen er forlænget, forårssalget betyder små, tynde, lette jakker til sommerkjolen og til aircondition. Caans priser går fra 4.500 kr. til 12.000 kr. for de små jakker. En coyote-(prærieulve)-jakke koster 22.000 kr., en lang kaninpels, ca. 12.000 kr.

    Næste idé på Caans tegnebræt bliver coyote, kalganlam, tibetlam – igen, og bearn-lam, en slags fyldigt, vildtkrøllet lam, plus mink til billigere priser. ‘Det går godt, og det er smaddersjovt.,’ erklærer Annika Hueg Kærsaa, som tager sine børn, Rosita, tre år og Robin, syv år, med på messer. ‘De skal være med og være en del af det hele; det skal være skægt.’

    Ambitionerne på længere sigt går fint i spænd med den udvikling, CAAN foreløbig har haft. Takket være både hende selv og ‘tre dygtige sælgere’ forhandles hendes design af omkring 300 butikker i Skandinavien og England. Endvidere er der bud efter det i Australien, og inden længe håber hun ved generalkonsulatets hjælp også at få fodfæste i New York. Caan står nu oven i købet også for pels til Mulberry – det engelske brand, der stik imod danske og engelske antipels-forventninger sprøjtede 20 Caanfrakker og 150 Caantørklæder ud af Londons Mulberry-butikker til jul.